E

lke particulier met zonnepanelen die energie terug levert aan het energiebedrijf is btw-ondernemer. Om die reden kan die particulier ook de btw over de zonnepanelen terugvragen. Kocht u in 2020 zonnepanelen? Meld u dan vóór 1 juli 2021 bij de Belastingdienst.

Aanmelden

Aanmelden doet u via het formulier opgaaf zonnepaneelhouders. Dat moet nu nog op papier, maar onlangs is aangekondigd dat dit waarschijnlijk vanaf juni 2021 ook digitaal kan.

Let op! Meld u aan vóór 1 juli 2021. Doet u dit daarna, dan kunt u de Belastingdienst alleen nog ambtshalve verzoeken om btw-teruggaaf. Het nadeel hiervan is dat u dan tegen de beslissing van de Belastingdienst geen bezwaar of beroep kunt indienen.

Btw-aangifte

Na indienen van het formulier, zal de Belastingdienst een btw-aangifte uitreiken. De btw over de zonnepanelen kan via deze btw-aangifte worden teruggevraagd.

Let op! Een btw-teruggaaf is alleen mogelijk als de factuur én het contract met het energiebedrijf op naam staat van degene die verzoekt om de btw-teruggaaf.

Overleg met uw adviseur

Vaak wordt gedacht dat na aanschaf van zonnepanelen, de btw-teruggaaf een zekerheid is. De werkelijkheid wijst helaas anders uit. Zo kunt u bijvoorbeeld voor geïntegreerde zonnepanelen minder btw terugvragen en loopt u bij een hoger bedrag aan zonnepanelen het risico dat u een deel van de btw weer terug moet betalen. En kocht u eerder zonnepanelen, bijvoorbeeld op een andere woning, dan loopt u het risico dat u de btw in het geheel niet kunt terugvragen als u niet vóóraf actie onderneemt. Ook de btw-teruggaaf van een ondernemer die als particulier op zijn woning zonnepanelen plaatst, is complexer dan vaak gedacht. 

Tip! Overleg daarom vóórdat u zonnepanelen aanschaft met uw adviseur welke complicaties in uw situatie van toepassing kunnen zijn. Daarmee voorkomt u dat u voor onaangename verrassingen komt te staan.