Binnen 1 jaar na afloop van de betalingstermijn

B

etaalt uw afnemer niet of te laat? Dan moet u één jaar na het verstrijken van de betalingstermijn de btw terugvragen. Is dit moment bijvoorbeeld op 15 september, dan vraagt u de btw terug in uw aangifte van het derde kwartaal (als u per kwartaal btw-aangifte doet) of van september (als u per maand btw-aangifte doet).

Let op! Vraagt u de btw in een latere btw-aangifte pas terug, dan mag de Belastingdienst de btw-teruggaaf weigeren. Loop dit risico niet en vraag de btw op tijd terug.

Betalingstermijn

Wanneer het moment van btw terugvragen is, is afhankelijk van de betalingstermijn die u met uw afnemer contractueel heeft afgesproken. Stuurde u bijvoorbeeld met dagtekening 3 september 2020 een factuur en is de afgesproken betalingstermijn 15 dagen, dan verstreek de betalingstermijn op 18 september 2020. Heeft de afnemer op 30 september 2021 nog steeds niet betaald? Dan vraagt u de btw terug in uw btw-aangifte derde kwartaal of september 2021.

Let op! Heeft u geen betalingstermijn afgesproken, dan geldt de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur. In bovenstaand voorbeeld verloopt het jaar dan op 2 oktober 2021. Doet u per maand btw-aangifte, dan vraagt u de btw terug als de afnemer op 31 oktober 2021 nog steeds niet betaald heeft. Doet u per kwartaal aangifte, dan ligt deze termijn op 31 december 2021.

Eerder btw-terugvragen als definitief oninbaar

Is uw factuur al eerder dan één jaar na het verstrijken van de betalingstermijn definitief oninbaar, dan moet u ook eerder de btw terugvragen. U kunt dan dus niet wachten tot het jaar verstreken is.

Tip! Over het algemeen zullen facturen niet binnen één jaar al definitief oninbaar zijn. Toch is het goed om bij het indienen van uw btw-aangifte altijd uw debiteuren te beoordelen. Zijn er debiteuren die definitief oninbaar zijn, vraag dan de btw terug. Ook als het jaar nog niet verstreken is. Doet u dit later, dan kan de Belastingdienst ook in dit geval de btw-teruggaaf weigeren.